2019(e)ko otsailaren 7(a), osteguna

CARTELES DE PUBLICIDAD COMERCIAL EN ESPAÑA (1870-1960)


"Carteles de publicidad comercial en España (1870-1960)"

Carlos Velasco

Obra Social Caja Madrid

(Madrid, 1998)

Liburuxka hau Carlos Velascoren bildumako kartel erakusketa baten katalogoa da, konkretuki, publizitate kartelena.
Erakusketa Zaragozan, Ciudad Realen eta Bartzelonan egon zen ikusgai 1998an. 
Katalogo laburra izan arren, interesgarria gertatzen da Espainako publizitate kartelak ezagutzeko eta, aldi berean, Carlos Velascoren bildumari lehenengo hurbilketa egin ahal izateko.

Hemengo loturan ikus daiteke zernolako bilduma ederra den...

Katalogoaren azalean "Anís del tigre" likorearen kartel ezaguna ikus daiteke. Irudian, infinitorantz doazen botilak lerrokatuta agertzen dira, diseinu erakargarria eginez.
Kontuan hartu behar da, bestalde, garai hartan marka honek merkatuan "Anís del mono" markarekin leihatzen zuela. Horregatik, etiketan trigre bat ikus daiteke defentsarik gabeko tximino baten kontrako borrokan. 
Gaur egun, honek bigarren markaren demanda legala ekarriko luke, zalantzarik gabe.
_____________________________________________

Este pequeño libro es el catálogo de una exposición de carteles de la colección de Carlos Velasco. Concretamente, corresponde a carteles españoles de publicidad comercial.
La exposición pudo verse en Zaragoza, Ciudad Real y Barcelona en 1998 y resultó muy interesante ya que daba a conocer parte de una amplia colección, cuya calidad puede ser apreciada en la dirección del enlace que añadimos.
En la portada del libro aparece el conocido cartel de "Anís del tigre", un clásico del cartelismo español de principios del siglo XX.
En el dibujo del cartel aparece una fila de botellas que comienza en primer plano a la izquierda  y que acaba en el infinito. El resultado es un diseño claro y atractivo.
Por otro lado, hay que tener en cuenta que "Anís del tigre" competía en su momento con la marca "Anís del mono". Es por esto que en la etiqueta aparece la imagen de un tigre que ataca a un mono indefenso. Seguramente hoy en día esto llevaría a una demanda legal interpuesta por la segunda marca...


"Anís del tigre"

Géza Zsolt

1920ko hamarkadaren hasiera


iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina